Boornzwaag

Boornzwaag ligt aan de Scharsterrijn én aan de Langweerder Wielen op een steenworp afstand van het gezellige dorp Langweer. Weilanden afgebakend door kleine slootjes en hekken. Schapen weiden er het hele jaar door en vanaf het voorjaar tot in het najaar grazen de koeien er. Friese paarden en pony’s vervolmaken het weidebeeld. Een heel mooi landschap. Welke route je ook kiest, het maakt niet uit. De aanrijroute vanuit St. Nicolaasga gaat over de Langwarderdyk, met grote oude eiken van de Vegelinbossen, vóórdat het weide-en waterlandschap rondom de Houtvaartweg zich ontrolt. Dit, met aan de horizon het spitse kerktorentje van Langweer en de Boornzwaagster molen met haar achtkantige bovenkruier met stelling. Knotwilgen en berken maken het panorama compleet. De aanrijroute vanuit Langweer gaat over de schilderachtige Boarnsweachsterdyk. Schilderachtig, omdat aan de linkerkant het water van de Langweerder Wielen zich beweegt en aan de rechterkant de weilanden in diepe rust enkele boerderijen omsluiten.

Door de weidsheid, zijn de zonsondergangen vaak adembenemend mooi. In de zomer glijdt de zon vaak als een gloeiende bol in het water van de Wielen. In de herfst en winter kan de ondergaande zon een roodvlammende gloed kleuren achter het spitse torentje van Langweer. De lage zon in de herfst en winter, kleurt het landschap wondermooi. Gele rietkragen ogen als glanzend koper. Iedereen herkent wel de variaties van de opkomende en ondergaande zon in de diverse seizoenen. Boornzwaag ligt op een locatie, waar de effecten extra mooi zijn, doordat het weide – waterlandschap zo veelkleurig is.

Friesian State - Langweerdermolen Friesian State - Langweerder Wielen optimistFreisian State - stilleven bankje

In Boornzwaag ben je ook omringd door vogels. De roodbruine koekoek laat zich al in het vroege voorjaar horen en is regelmatig laagvliegend zichtbaar. Ook de grutto, kievit en scholekster leggen hun eieren in de weilanden rondom en brengen ieder hun eigen geluid met zich mee. Het hele jaar door is er de knobbelzwaan, die afwisselend in de weilanden graast. Ganzen zijn vooral wintergasten en komen met een vaste regelmaat in groepjes van 10 door de Scharsterrijn zwemmen. Een kleurrijk schouwspel van Canadese ganzen, brandganzen, rotganzen en enkele witte sneeuwganzen. Andere vogels in Boornzwaag zijn de velduil, de Vlaamse gaai en een aantal roofvogels.Het hele jaar door zijn er wilde eenden en talingen, meerkoeten, waterhoentjes, aalscholvers en reigers. Meeuwen, kraaien en zwaluwen behoren tot de vaste vliegende gasten.

Samengevat doet Boornzwaag haar naam eer aan.De Friese naam van Boornzwaag is Boarnsweach. Boarn verwijst naar water en sweach betekent grasland. Water en weiden maken dat je er nooit meer van los komt.

Langweer

Op loopafstand van Boornzwaag ligt het gezellige stadje Langweer. Langweer is een sfeervol en pittoresk dorpje aan een van de mooiste meren van Friesland. Door haar centrale ligging is Langweer een ideale uitvalsbasis om prachtige zeiltochten te maken. Bij iedere windrichting is gemakkelijk een passende zeilroute uit te zoeken. Sneek, Heeg, Lemmer, Sloten en andere bekende watersportplaatsen zijn prima te bereiken per boot.In het kleine, maar gezellige centrum van het dorp zijn nog veel oude en prachtige gebouwen bewaard gebleven. De eeuwenoude lindebomen geven de hoofdstraat een schilderachtig aanzien. In het centrum is een ruimschoots aanbod van horecagelegenheden waardoor er voor ieder wat wils is om te eten. Daarnaast kunt u zomers uw boodschappen doen bij een supermarkt, een bakker en een slager. Ook is er een tweedehands boekenzaak, een kledingzaak, een watersportzaak, een VVV kantoor, 2 kapsalons en een souvenirswinkel. Een wandeling door het dorp is daarom zeker de moeite waard.

Maar niet alleen de watersporter komt hier aan zijn trekken. Er zijn prachtige fiets- en wandeltochten te maken. Dit is een ontspannen manier om kennis te maken met de Friese cultuur, zoals bijvoorbeeld het Fierljeppen op de Fierljepschans in Joure of het Skûtsjesilen op de Friese Meren. Is de hemel niet onbewolkt ? Dan kunt u een toertochtje per auto langs de Friese elfsteden maken of één van de vele musea en bezienswaardigheden bezoeken die Friesland rijk is, zoals o.a. het Fries Museum of de Oudheidskamer in Sneek.

De ligging is prachtig en er zijn zoveel spullen aanwezig zoals speelgoed voor de kinderen, spelletjes en boeken

A. Bults december 2018